Ticker factory

Thursday, July 7, 2011

Semperit Rangup

Dah dekat nak raya ni teringat lak kuih semperit yg kitorg adik beradik slalu belasah kat umah abg long kitorg..sbb semperit kat umah dia la yg plg sedap..dia tak buat.dia order kat jiran ke kawan dia tah..tp tetiap tahun mesti ada..dan cepat jer abis..biasa kuih semperit yg org jual mesti lembut jer pegang kuat sikit berderai kan..tp aku lg suka semperit yg rangup.so tadi aku google jumpa la satu resepi ni.hasrat dihati nak buat..tp tunggu vitamin R la..hehe

Biskut Semperit Rangup
sumber : denuanza.blogspot.com

Bahan:
250 gram butter
100 gram gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu kecil vanilla (aku tambah lagi 1/2 sudu kecil serbuk vanilin)
3 sudu besar susu tepung (leh tambah atau kurangkan sesuka hati)
60 gram serbuk badam
50 gram tepung kastard
120 grm tepung jagung
120 gram tpg gandum- kena adjust sendiri, msuk skit2 sampai adunan leh dikepal, tmbh tpg skit kalu masih lembik tp jgn sampai keras
2-3 titik pewarna kuning- optional
2-3 sudu serbuk koko- leh lebih kalo nak tambah warna kokony terang, x yah letak kalau nk kuning je
1/2 sudu teh emplex

Cara:
pukul mentega dan gula hingga sebati
kemudian masukkan esen vanila, pewarna kuning, serbuk badam, tpg jagung dan tpg kastard sedikit demi sedikit
pastu baru masukkan tpg gandum, skit2 sampai adunan leh di jemput
asingkan 1/3 dr adunan dan masukkan serbuk koko
ambik adunan kuning, leperkan, ambik pulak adunan koko, letakkan dlm adunan kuning dan tutup
pastu masukkan dlm acuan samprit
hias dengan coklat rice
(adunan kuning perlu lebih byk dr adunan koko)

2 comments:

Nin said...

Salam. Thanks for sharing the recipe. Err... emplex tu hapa?

Mummy Irfan said...

Sori lambat reply..empex ni perangup biskut.dia putih je..biasa jual dlm bekas kecik cam baking powder tu..biasa kat kedai bekalan bakeri ada jual...nama dia mmg empleks